Våre fargenavn

Våre fargenavn - Oppdaling

Både Marit og Lise er født og oppvokst i fjellbygda Oppdal, og vi begge snakker med relativt brei dialekt herfra.

Oppdaling er om mulig den mest inngrodde Trønder-dialekta og mange vi har møtt igjennom årene skjønner ikke det spor av det vi sier til tider. Derfor fant vi ut at vi skulle bruke de mest kompliserte og sære Oppdals-ordene og uttrykkene vi har til navn på de forskjellige fargekombinasjonene.


Ja, du har kanskje litt problemer med bare det å uttale ordene, ikke minst forstå hva de betyr, så derfor har vi en liten liste her med forklaringer på hver enkelt og hvorfor vi valgte akkurat dette til hver farge. Vi har brukt boka "Oppdaling. Ord og Uttrykk" av Ingeborg Donali som oppslagsverk for å få rett skrivemåte, for det er vanskeligere enn man skulle tro å skrive de rett!


De eneste fargenavnene vi har uten noe direkte tilknytning til Oppdalsdialekta er "Moltmyr" som rett og slett betyr en myr man finner multebær på (og det har vi en del av på Oppdal) og "Mogop" som er en type fredet fjellblomst som man stort sett finner oppe i fjellene i og rundt Oppdal og Dovrefjell.

I tillegg har vi "Inkvart" som er vårt forsøk på "one of a kind" eller "pot luck" som andre garnfargere bruker på tilfeldige farger de ikke har fast i inventaret.

Vi har mange ord og uttrykk på lager som kommer til å bli nye farger i fremtiden, så følg med på farger som foreksempel væne, græutlåppåm, skårråføre, ohæppå, malisjøsk, furkunt, onnhårt og pelusje.

Grannvær [graɲɲ 'vǟr]

Adj.  forsiktig, beskjeden ved matbordet

"Må itj vårrå så grannvær no da!"


Grannvær er en forsiktig farge. Vi har valgt en semisolid fersken bunn med svake felter i gult, blått og lilla.

Kjøndau [kjøɲɖ 'æu]

Adj. kjælen, kosesyk

"Kjøle korr kjøndau ho pissi va i kvæl."


Som navnet tilsier er dette en kosete farge. Vi valgte å gå for en base i diverse rosatoner med felter og spetter i rød, korall og lilla. En perfekt Valentine

Abrikjele [ab 'rįkjele]

Adj. noe som skiller seg ut, uvanlig, underlig

"D va et abrikjele uttrøkk hanj bruka!"


Her har vi en gradient knall rosa til lilla til knall blå og tilbake igjen. Som navnet sier så skiller denne seg endel ut. Selv om uttrykket abrikjele som oftest blir brukt i negativ betydning, så velger vi å se på denne som mer positiv.

Farang [far 'ang]

M. omgangssyke, spysyke, magevirus.


Semisolid oker for åpenbare grunner...

Utgard [ūt'gār]

M. gjerde, gjerde mot utmarka.


Grå base med flekker av mosegrønt og burugunder for å symbolisere steiner, mose og blomster.

Grautloppe [græut'låpp]

F. bobling og spretting i graut som koker.


Grautloppe er ganske selvforklarende. Hvit base med brune spetter som enten kan symbolisere kanel på grøten, eller grøt som har brendt seg.

Andre farger kan forekomme da fargene brukt er bygd opp av flere pigmenter.

Randåt [ɲɖ'åt]

Adj. stripete, ujevn
"Flammabanda va randåt"


Siden vi ikke kan kalle selvstripende sokkegarn for Inkvart, og fordi det mest sansynligvis kommer til å bli farget flere forskjellige, vil Randåt bli en fellesnevner for selvstripete garn.

Attiattkomme [att 'iattkåmme]

Adj. senil, glemsk, gå i barndommen

"Hanj far æ så attiattkomme, hanj huske itj nå'!"


Denne er mer tragisk når man har bakgrunnsinfo om fargen.

Vi valgte å gå for en mørk til lys grå gradient for å representere den fornemmelsen av å ikke huske noe som senil, med de fargerike spettene for å representere barndomsminnene som ofte sitter igjen.

Enkare [ėn 'kǟre]

M. einer, einebærbusk


En semisolid grønntone med jordbrune undertoner.

Kakulinna [kak 'uliɲ¨a]

F. mildværsperiode på førjulsvinteren, ofte brukt i forbinnelse med baking og vasking.


Siden Kakulinna skjer iløpet av adventstiden så valgte vi å lage denne i lillatoner. Garnet fader fra hvit helt til mørk lilla.

Sjursmøssdan [sjuŗ 'møssda'n]

M. navn på 23. desember, Lille Juleaften


Vi brukte motivet på et gammelt postkort fra en gård her på Oppdal som inspirasjon til dette garnet. På postkortet er det vinter, mest sansynligvis jul, så vi fant ut at dette ville passe bra. Garnet har derfor en nostalgisk følelse med grønne, blåe, røde og okre felter på en hvit bakgrunn.

Inkvart [ing 'kvąŗț]

Pron. et eller annet, noe

"D æ inkvart gal'e mæ na biln minj."


Inkvart er vår "pot luck" eller "one of a kind" fargenavn. Alle fargene som ikke står på denne lista går under Inkvart og består ofte ikke av mer enn 2-5 nøster. Om vi blir veldig fornøyd med en Inkvart så kan den ende opp som en permanent farge etterhvert. Farger som Farang, Abrikjele og Snækje startet som Inkvart

Hustre [hust're]

Adj. kald, utrivelig

"Dæ æ hustre kalt i dag."


Hvit base med mest blå og sjøgrønne spetter. Andre farger kan forekomme da fargene brukt er bygd opp av flere pigmenter.

Beksot [bekk'sōt]

N. sot som legger seg i pipa


Helt svart farge med noe varierte toner.

Fræsse - [fräss 'e]

Adj. frossen, kald, fryst

"E æ så fræsse om mårgånanj."


Her har du den klareste, kaldeste blåisen du kan tenke deg, og den gjenspeiler seg i de blå og sjøgrønne feltene. Og om du faller, ja da kan du regne med både lilla og blåflekker på samme måte som denne fargen har.

Snækje [snäkj 'e]

Verb. blåse kaldt, bitende

"D snækje så kalt kreng nævinj!"


Se for deg den kaldeste, mest bitende vinden midt på den kjørligste delen av vinteren, da er det snækje. Her har vi en kald blåtone og en kald jordtone på en helt hvit base.

Sjænnløe [sjäɲɲ 'løe]

Adj. himmelen er full, tett, lodden av klare/godt synlige stjerner

"D æ aljdeles sjænnløe i kvæl!"


Mørk blå med grønne felt og gule spetter.

Tytleng [tyţţl 'eng]

Tyttebær, latin Vaccinium vitis-idaea


Semisolid rød-lilla toner som ligner på den gode fargen tyttebærsyltetøy har.

Væne [vän'e]

Adj. smaklaus, tamm, flau

"Ta va væne å hø'r på!"


Fargen Væne gir kanskje ikke like mye mening som andre fargenavn med tanke på fargene på garnet, men det er ment som en sammenkobling til Abrikjele. Dette er den andre siden av regnbuen, fra grønn til gul til oransje, før den går tilbake til grønn. Selv om Væne er mest brukt negativt, velger vi å se på denne som positiv.


Jærskvell [ŗ'kvełł]

M. i gårkveld

"Ka jor du i jærskvell da?"


En semisolid dyp turkis/petrolblå farge.